Otthonfelújítási támogatás - Hogy is van ez?

A lakhatási körülmények javítása, a hazai lakásállomány megújulásának ösztönzése és az építőipari ágazat fehérítése érdekében vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatásként otthonfelújítási támogatást vehetnek igénybe a gyermeket nevelő családok.

Az otthonfelújítási támogatás mértéke maximum 6 millió forint számlával igazolt költség, melyből a ráfordítás 50%-a támogatható, legfeljebb 3 millió forint összegben. A támogatás összege azonban 50% munkadíjra és 50 % anyagdíjra oszlik meg. Ez az elköltött összes pénz vonatkozásában 25-75 % arányt jelent.

 

Mi a helyzet akkor, ha valaki 1 millió forintot fordított munkadíjra és 3 millió forintot anyagköltségre, amely összesen 4 millió forint.

Ebben az esetben az összeg felét, 2 millió forintot tud igényelni.

Élhetünk a teljes 2 millió forinttal, vagy csak az anyagköltség és a munkadíj fele-felét tudjuk megtéríteni belőle?

Ilyen esetben mind a kétmillió forintot megkaphatja a támogatást igénybe vevő. Ez a 2 millió forint 1 millió forint erejéig fedezi majd a munkadíjat, vagyis annak a teljes összegét, az anyagköltségből pedig újabb 1 millió forintot lehetséges elszámolni.

A támogatás 2021. január elsején vagy azt követően megkötött vállalkozási szerződés alapján megkezdett, a lakáson végzett felújítás befejezését és a számlák kifizetését követően igényelhető. Az igénylésre számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig van lehetőség. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.

 

A Magyar Államkincstárnak 30 nap alatt bírálja el a támogatási kérelmet, majd pozitív elbírálás esetén 5 napon belül folyósítják a támogatás összegét. Ha hiánypótlásra van szükség, akkor a folyamat 60 napon belül zajlik le. (Hiánypótlásra egyszer van az állampolgároknak lehetőségük a MÁK felé.)

 

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a tetőfelújítás anyagköltségének és munkadíjának meghatározása nagymértékben függ a tetőszerkezet aktuális állapotától és a cserélendő elemektől. Amennyiben a teljes tetőszerkezetet, így a léceket is cserélni kell az növeli az anyag és munkadíj költségeit egyaránt.

Továbbá a tetőcserép választása is befolyásolja a végösszeget, mert itt figyelembe vesszük a tető formáját, hajlásszögét és a választott cserép anyagát is. Utóbbi esetben nem mindegy, hogy beton- vagy agyagcserépre esik a választás, ezekhez ugyanis az előregyártott tetőszerkezetek esetén mindenképpen statikailag méretezni kell a szerkezetet. A tetőcserép felületkezelése is fontos szempont, illetve a szerkezethez felhasznált rácsos tartók, vagy épületfa minősége is, mégpedig azért, hogy a háztetőd évtizedek múlva is ellenálló, stabil legyen, hiszen nem kevés pénzt áldozol rá egy felújításnál.

A támogatás igénybevételéhez szükséges pályázati anyag benyújtása a Te feladatod! A tetőfelújítást végző ács vállalkozó, vagy cég nem tud pályázatírói minőségben segíteni a dokumentáció összeállításában, de egy megbízható vállalkozás minden csatolandó dokumentumot átad számodra, hogy a pályázat során ne legyenek ilyen jellegű hiányosságok.

Fontos viszont, hogy egyrészről a kivitelezést végző vállalkozás, vagy vállalkozó számlaképes legyen, le tudja fedni számlával a teljes felújítási összeget. Továbbá, hogy meg tudjon adni neked minden olyan segítséget, ami az általa elkészített dokumentumok terén előírás. Itt tehát már nem csak a számlát, hanem a felújítási árajánlat részletezettségét és a kapcsolódó adminisztratív feladatokat is tudja neked biztosítani az igénylés során. (Például szükség esetén egy elektronikus építési napló vezetése.)

 Ne a kiválasztott cég legyen a banánhéj, amin elcsúszik a felújítási támogatásod!

 Ha otthonfelújítási támogatás igénybevételével szeretnéd elvégezni a tetőfelújításod, akkor válassz olyan partnert, aki kellő tapasztalattal, megfelelő adminisztratív háttérbázissal rendelkezik. Legyen profi kézben a teljes felújítási folyamat, a tervezéstől a kivitelezésig!

Tetőszerkezet gyártásra ajánlatkéréssel, információadással forduljon hozzánk bizalommal!

Sipos Zoltán

Telefon: +36 70 336 4141

infoacsfa@gmail.com