Fagerendás födémek

A fagerendás födém nagy múlttal rendelkezik az építőiparban, évszázadokon át ugyanis jól bevált, fontos része volt az épületeknek. Sokáig a fagerenda jelentette az egyetlen olyan építőelemet, amellyel nagy távolságokat is gond nélkül át lehetett hidalni, így nélkülözhetetlenek voltak például a többemeletes épületek esetében.

 

A fagerendás födémek olyan építészeti megoldások, amelyeknél a tetőszerkezet fő tartószerkezeti elemei fából készülnek, mely elemek azok a bizonyos fagerendák. Ezek általában vastagabbak és hosszabbak, mint a tetőszerkezet egyéb elemei, mint például a gerendák vagy a gerincgerenda.

 

A födémek lehetnek egyszerűbb formájúak, melyek esetében a fagerendák csak egyenesen futnak egymás mellett, de láthatunk akár bonyolultabb megoldásokat is, mely esetekben a fagerendák ívesen, ferde vagy keresztbe futnak egymás mellett. A fagerendák általában a gerincgerendától a falig futnak, s ez a gerenda a tető két oldalát választja el egymástól.

 

A fagerendás födémek előnye, hogy tartósak és erősek, ugyanakkor viszonylag könnyűek és szép megjelenést kölcsönöznek az épületnek. A fából készült tetőszerkezetek a hagyományos építészetben rendkívül elterjedtek voltak, és ma is népszerűek a vidéki, rusztikus stílusú épületek esetében.

 

Fontos megjegyezni azonban, hogy az ilyen típusú födémeket megfelelően kell karbantartani és védeni az időjárás hatásaitól. Az idő előrehaladtával a fa kiszáradhat és repedéseket képezhet, ami veszélyeztetheti a tetőszerkezet stabilitását és tartósságát. Ezért fontos a rendszeres karbantartás és az időszakos faápolás.

 

Forduljon további információkért bizalommal munkatársainkhoz!

 

Sipos Zoltán

tetőszerkezetek tervezése, ajánlat kérés

Telefon: +36 70 336 4141

E-mail: 

 

Hajas Tamásné Anikó

kereskedelem és árajánlat kérés

Telefon: +36 62 422 221

E-mail: 

 

Németh Norbert

beszerzés, logisztika, kereskedelem

Telefon: +36 70 945 7955

E-mail: 

 

Tetőszerkezet gyártásra árajánlat kérés, információ adás, egyeztetés, előzetes felmérés

E-mail: 

Hagyományos tetőszerkezetek
Képek száma: 50 db