Hagyományos és szeglemez tetőszerkezet – Összehasonlítás és karbantartási útmutató

Amikor egy épület tetőszerkezetét tervezzük vagy karbantartjuk, fontos a megfelelő tetőanyag kiválasztása. Két gyakran alkalmazott lehetőség a hagyományos cserép és a modern szeglemez tetőszerkezet. Vizsgáljuk meg ezeket a lehetőségeket, valamint azt, hogy mikor és hogyan kell karbantartani őket. 

 

Hagyományos tetőszerkezet

Az épületek tetőszerkezetei az egyik legfontosabb részei az épület védelmének és stabilitásának. A hagyományos tetőszerkezetek, amelyek általában fa vagy acél gerendákból, bordákból és lemezekből állnak, hosszú évtizedek óta beváltak a házak fedésére. Ezek a szerkezetek megbízhatóak és tartósak, de rendszeres karbantartást igényelnek annak érdekében, hogy hosszú élettartamot biztosítsanak és megőrizzék az épület biztonságát.

 

Szeglemezes tetőszerkezet 

A szeglemezes tetőszerkezetek egyre népszerűbbek, különösen modern épületeknél és ipari létesítményeknél. A szeglemezes tetőszerkezetek könnyen és gyorsan telepíthetők, csökkentve ezzel az építési időt és költségeket. A szerkezet kiváló időjárásállósága, ellenáll az UV-sugárzásnak, a nedvességnek és a korróziónak.

 

A tetők karbantartása

Mind a hagyományos, mind a szeglemezes tetőszerkezetek rendszeres karbantartást igényelnek az optimális teljesítmény és hosszú élettartam érdekében: 

  • Rendszeresen ellenőrizze a tető szerkezetét, hogy azonosítsa és nagyobb munkák esetén szakembere kezelje az esetleges problémákat! Ilyen például a fa rothadása, komolyabb sérülés vagy acél elemek korróziója!
  • Ha a tetőhöz tartozik csatornarendszer, rendszeresen ellenőrizze és tisztítsa meg a csatornákat, hogy megakadályozza a víz elakadását és a tető károsodását!
  • Időnként érdemes védőbevonatot alkalmazni a tető szerkezetén, hogy megvédje az anyagokat az időjárás káros hatásaitól és segítse megőrizni azok állapotát!
  • Mindkét tető típusánál fontos rendszeresen eltávolítani a szennyeződéseket, a leveleket és más hulladékokat, hogy megakadályozzuk a víz átvonulását és a vízvezeték-rendszer elzáródását.
  • Időnként érdemes szakembert bevonni a tető ellenőrzésére és karbantartására, hogy időben észrevegyék és kezeljék az esetleges problémákat, mielőtt azok súlyosabb károkat okoznának.

 

Végül fontos megérteni, hogy mind a hagyományos, mind a szeglemez tetőszerkezetek lehetnek megfelelő választások különböző körülmények között, és mindkettőt gondosan kell karbantartani az optimális teljesítmény és élettartam érdekében.

 

Szakértői segítségért vedd fel velünk bátran a kapcsolatot!

 

Sipos Zoltán

tetőszerkezetek tervezése, ajánlat kérés

Telefon: +36 70 336 4141

E-mail: 

 

Hajas Tamásné Anikó

Kereskedelmi vezető, szakmai irányító

Telefon: +36 62 422 221

E-mail: 

 

Tetőszerkezet gyártásra árajánlat kérés, információ adás, egyeztetés, előzetes felmérés

E-mail: 

Hagyományos tetőszerkezetek
Képek száma: 50 db