Szeglemezes tetőszerkezet

Cégünk egyaránt foglalkozik  szeglemezes tetőszerkezetekkel, hagyományos tetőszerkezetekkel, speciális faházrendszerrel is. Minden típusnak megvannak a kiemelkedő előnyei. Azt, hogy adott helyszínen, illetve adott építménnyel kapcsolatosan melyik az legideálisabb, mind tartószerkezeti, mind kivitelezhetőségi, mind gazdaságossági szempontok alapján, a fő paraméterek alapján eldönthető. Ebben cégünknél szakembereink, illetve tervező partnereink készséggel adnak felvilágosítást.

Milyen pozitívumokkal számolhat, ha a szeglemezes szerkezet mellett dönt?
 • Pontos, optimalizált tervezés
 • Kevés anyagfelhasználás
 • Gyors gyártás
 • Gyors építés

A szeglemezes tetőszerkezetek, illetve szeglemezes fa tartók fő előnyei, közé tartozik, hogy nagy fesztávú, alátámasztás nélküli egybefüggő tetőszerkezet, fa szerkezet tervezhető belőle. Ezt a rendszert ilyen elvárásokkal rendelkező épületek kivitelezésére fejlesztették ki.

Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy az épület belső tere, könnyen variálható, szabadon berendezhető maradjon. Nincs szükség belső teherhordó falra.

Jelentős előnye továbbá, hogy a szeglemezes tartó alsó öve, gyakorlatilag kiválthatja-jelentős pénzügyi megtakarítást eszközölve- a sokkal drágább betonfödémet is.

Felhasználhatósági köre szinte korlátlan. Alkalmazható családi házaknál, csarnokoknál, társasházaknál, készíthető belőle panelház rekonstrukció során akár magas tető is.

A fa szeglemezes szerkezetekből gazdaságosabban, olcsóbban építhető pl. egy mezőgazdasági csarnok, vagy sportcsarnok vázszerkezete, mint egy ugyanolyan paraméterekkel rendelkező fémvázas konstrukció.

MI az amivel többet adunk Önnek?
 • Több éves szakmai tapasztalat szeglemezes tetőszerkezetek, faszerkezetek  tervezése, gyártása, kivitelezése kapcsán
 • Minden részletre kiterjedő statikai számítás, -egy professzionális statikai szoftver segítségével- a tetőszerkezetre vonatkozóan (hó teher, szél teher, stb.)
 • Üzemi körülmények között, ipari termelésben előgyártott, szerelt szeglemezes szerkezet, ezáltal jelentősen rövidítve a gyártási időt
 • A szeglemezes tartók súlya csekély, könnyen szállítható szerkezeti állapotban állítjuk elő, nagyobb tételben is rugalmasan szállíthatók
 • Az előregyártás, az építés, összeszerelés helyszíni idejét is töredékére csökkenti, mely által ugyancsak költséget takarít meg
 • A szeglemezes tartók kialakítása, tervezése, minden szempontból optimalizált, csak azt az anyagmennyiséget tartalmazza, ami az adott szerkezeti elvárások megvalósítása szempontjából szükséges.
 • A rácsos kialakítás miatt, a tartók alakja relatíve szabadon tervezhető
Családi házak társasházak esetében:

Szeglemezes fatartóval belső letámasztás és vasbeton födém nélkül, egy ácsszerkezetű tető famennyiségével lefedhető az épület. Velük a hagyományos nyeregtetős illetve kontyolt tetők mellett modernebb félnyereg-tetők is kialakíthatók.

Több esetben felmerült, hogy azért választják a hagyományos tetőszerkezetet, illetve a beton födémet a megrendelők, mert a szeglemezes tetőszerkezet esetén „nincs lehetőség a padláson pakoló tér kialakítására”. Ez tévhit. Ugyanis a rácsos tartó belső szerkezetének kialakításakor figyelembe tudjuk venni az ilyen jellegű igényeket is, és habár kisebb méretű hasznos térrel lehet számolni, de sokkal költséghatékonyabb megoldást tudunk kínálni ebben az esetben is.

Az ereszkialakítás tekintetében is jelentős könnyebbséget jelent, hogy a szeglemezes tartók vonalát követve, sokkal könnyebben fedhető, lambériázható a felület, így nem kell külön a dobozpárkány készítésekor vázszerkezetet építeni. Ez sokkal költségkímélőbb megoldás.

Lapostetők értéknövelő felújítása:

Lapostetők átalakíthatók magastetővé szeglemezes tetőszerkezet használatával.

Így ez egy alternatívát jelenthet akár a régi panelházak tetőszerkezetének felújításakor.

Az új szerkezet ellenállóbb a nagyfokú nyári felmelegedés során,  jelentősen csökken a beázás lehetősége.

Sok esetben a finanszírozási problémákat megoldhatja, egy pályázat, de ha ez nem működik, alternatíva lehet a lapostető értékesítése beépített tetőtérként. Ez jellemzően az alacsonyabb szintszámú épületek esetében kivitelezhető.

Előnyként említhető:
 • hogy a lapostető elbontása nélkül építhető új magastető, így a beázás lehetősége minimális, és nem képez többlet költséget.
 • biztonságos külső vizelvezetést tesz lehetővé,
 • mivel átszellőztetett a tető, csökken a nyári hőterhelés
 • a faszerkezet súlya csekély, így az problémamentesen építhető a meglévő szerkezetre
 • a faváz rovar, gomba ill. tűzgátló anyaggal kezelt, így ellenálló
 • a szeglemezes faváz és a alátétszerkezet, lépcsőházanként 2 nap alatt megépíthető, nagyobb épületeknél a felújítás szakaszolása szükséges.
Csarnoktetők:

Csarnoktetők kialakításakor az egyik legfontosabb szempont a gazdaságosság. Ezt a legkönnyebben a szeglemezes tartók beépítésével lehet megoldani.

A nagy oldalméretek miatt, általában kis meredekségű tetőt érdemes tervezni, minimális lejtéssel. 

Természetesen a statikai számítás ilyen esetekben is a meghatározó

Sok esetben felmerül a tűzgátlás kérdése a csarnoképítések során. 15 illetve 30 perces beégés tervezésére is van lehetőség a tervezés során. Egy speciális tűzálló gipszrostlappal burkoljuk ilyen esetekben a szükséges helyeken a szeglemezes szerkezetet. 

A tervezéskor biztosítjuk a szükséges statikai számítást, a beégés számítást is, az előzetes elvárásoknak megfelelően. 

Az acél szerkezetű csarnokoknál, az acél szerkezet, egy bizonyos hőfok felett, teherbíró képességét szinte egyszerre veszti el. Ezzel ellentétben, a fa szerkezet lassabban ég. Mivel a fa kívűlről ég befelé, és az égés az 1mm/perc sebességgel történik, a fa belső szerkezete tovább teherbíró marad.

35 méteres oldalfesztávot probléma nélkül át tudunk hidalni a rácsostartók használatával.

Ha a szeglemezes tető vázszerkezetet összehasonlítjuk egy fémszerkezetes tető vázszerkezettel, elmondható, hogy a fa szerkezetes vázszerkezet kb. 30-50%-kal olcsóbban kivitelezhető, mint a fémszerkezetes. Így a jövő évtől aktuális telephely fejlesztési projektek kapcsán is érdemes figyelembe venni ezt a költséghatékony és biztonságos építési rendszert.

Szeglemezes tetőszerkezet
Képek száma: 85 db